2008. szeptember 1., hétfő

Csoda

Talán a nyáron "elfogyasztott" nosztalgikus Verne-könyv hatása, hogy ez az oldalam - számomra legalábbis - amolyan "nemo kapitányos", kissé tudományos-fantasztikus, kissé tengermélyi hangulatú lett - valamiért így sikerült a végére. Ritkán tervezek előre, ritkán készítek oldalt vázlat alapján - most sem ezt tettem. Volt egy inspirációm ugyan, ami a '"lebegő-kép" ötletét és ennek technikáját adta (egyébként imádon Ingvild dolgait, sokat tanulok tőle!), de szerettem volna ehhez illő kép-témát is, így esett a választásom a Csodák Palotájában tett kirándulásunk egyik jól sikerült fotójára, amin a kisfiam van, amint elmélyülten tekerget egy gépet - ennek a másik oldaláról, az üvegen át készült a kép egyébként. Mindig a fotó adja azt, hogy hová kerüljön a háttéren, attól függően, hol van rajta a figura, merre néz és egyáltalán hányan vannak és hány fotó van...? Illesztgetem és egyszercsak a helyére kerül. Aztán többnyire menet közben alakul az oldal. Van néhány ötletem előzetesen is persze, mindig legalább egy apró újítás, új technika, amit szeretnék kipróbálni, vannak színek, amikhez előre kikészítek kellékeket és ezekből válogatok, rakosgatok, amíg egyszercsak készen nem lesz az egész.

Most kicsit több előzetes tervezés kellett, mert az átlátszó fólia-ablak a karton és a Rayher háttérpapír közé van beragasztva, ezeket ki kellett mérni, sniccerrel vágni, pontosan összeilleszteni - miután a kép helyét a szokásos próbálgatós módszeremmel megtaláltam. A fotó aztán vékony kétoldalú ragasztó-darabokkal került a helyére. A háttér széleit tintáztam barnával és feketével, a fotó széleit megreszeltem. Betűs papírból előrajzolás nélkül sniccerrel vágtam amolyan (utólag láttam) "lebegő moszatszerű" indákat, ezt is kétoldalú ragasztóval tettem fel; kék pasztellpapírra nyomtattam a címet, kivágtam, felragasztottam, aztán jöttek a kaparós matricák és egy fényes óra lakkmatrica. Pár indát fóliára ragasztottam nagyjából körbevágtam és ez így került pufiragasztóval a többi fölé 3D-ben. Az egyensúly miatt a tépett, gyűrt, tintázott komment a miltonkapcsokkal, a szürke csipke (engem így utólag valahogy szintén sárra, moszatra emlékeztet itt) és a kék, virágos csipesz az oldal jobb oldalára került.

4 megjegyzés:

Kuznyec írta...

Nagyon hangulatos oldal lett, a fotó szuper! Örülök, hogy ilyen részletesen leírod, mi hogyan készül, ugyanis egyre inkább érdekel a hagyományos sb, így most is tanultam egy csomó izgalmas dolgot.

Budaházi Brigitta írta...

nagyon szép, Tina. a legjobb a fotó és az egész oldal színvilága, hangulata. a betűs papírból kivágott hínár is hihetetlenül jól néz ki. tetszik az egész, úgy, ahogy van. Andris a legjobb, azért. ;)

Kata írta...

Nagyon tetszik, sok ötletes apróság van rajta és az összhang tökéletes. Én is értékelem a részletes leírásokat :-)

csuti írta...

Már vártam a leírást az oldalról. Olyan sokat lehet tőled tanulni. Nagyon ötletes, klassz oldal lett.