2008. december 29., hétfő

"Rejtvény-oldal" - 2.rész

Nagyon köszönöm a lelkes rejtvényfejtők részvételét!!:-)

Nos, ahogy ígértem, a megfejtés:

1. A papírtekercs
A legkézenfekvőbb, elismerem!:-) Egyszerűen rányomtattam a kommentet, aztán kivágtam, körbeégettem, végül kétoldalú ragasztóval erősítettem az alapra. Az átkötő szalagot kettéhajtva a kép alá ragasztottam, így két szalagvég bújt elő a kép alól, amivel mindig újra át tudom kötni a feltekert papírt, ha valaki belekukkant. (A komment a kisfiam jelenleg kedvenc ételeiről szól.)

2. A gyufáskatulya
Na jó, ez sem volt túl nehéz!;-) A skatulyát feketevékonyabb papírral befedtem, aztán erre fehér hangjegyes pausz került, ezt alul kétoldaló ragasztószalaggal rögzítettem, mert a pauszt elég nehéz ragasztani folyékony ragasztóval. A skatulya fiókja alá kis szalagot rögzítettem, amivel a fiók kihúzható. A kommentet szintén nyomtattam és akkorára vágtam, amekkora a fiók alja, majd beleragasztottam. Ebben a kisfiam daloskedvű mivolta a fő téma, erre utalnak a hangjegyek...:-)

3. És igen: a VONAT!!:-)
Úgy emlékszem, ezt találtam ki legelőször: egy kettéhajtott kartonlap, amelyre belül mindkét oldalára kis mágneslapot ragasztottam, így behajtva "összekattan", elrejtve a tartalmát. A segítségül feltöltött képeken talán látszik is a mágnescsík, ha célirányosan nézed!;-) A komment Andris vonat- és repülőimádatát örökíti meg.

A nyertes pedig BoBo (alias Tünde alias Malomka), gratulálok!!:-)
Tünde, kérlek, hogy írd meg nekem a postai címedet, a számodra legkedvesebb becenevedet (ha mér ennyi van:-)) és a kedvenc színedet, hogy január folyamán küldhessem a lapot és az ígért apró ajándékot!

Mindenkinek szeretetteljes, nyugodt, inspirációval teli új esztendőt kívánok!

Szeretettel:
Tina

2008. december 26., péntek

"Rejtvény-oldal" - 1.rész

Tavaly, amikor ideköltöztünk az új lakásunkba, kitettem a kisfiam ajtajára egy scrap-oldalt. Egy vastag kartonra applikált oldalt, amin ugyan ő van, de valójában azért került ki, mert nem tudtam sehová lefűzni a vastagsága miatt... Most pedig szándékosan, az előző helyére készült egy másik oldal, hiszen novemberben szülinapot ünnepeltünk! Egy komoly fiatalemberről meg ne legyen az ajtaján a babaképe, hát nem...?

Az oldal alapja vastag doboz-hullámkarton lett, amit itt-ott megtépkedtem, hogy a hullámos része is látszódjon és fehér tintapárnával aztán hangsúlyoztam is ezt a mintázatot. A vajszínű, egészen halványmintás Daisyd's háttérpapírból minden oldalán 2-2 cm-t levágtam és az így keletkezett négyzetet a hullámkarton közepére ragasztottam (a szélek reszelése, tintázása után). Előzetesen egy skiccet rajzoltam arról, nagyjából mit hová szeretnék, így tudtam, hány és milyen alakú "mozaikdarabra" van szükségem az oldalhoz és nagyjából azt is, mivel szeretném ezeket díszíteni. Többnyire olyan mintákat, díszítőket választottam, amelyek illenek Andrishoz, nagyrészt "róla szólnak": a vonat, a hangjegyek, a fém díszítő a játékokkal... Elkészítettem fotókartonra ragasztott Daisyd's háttérpapírokból a kis négyszögeket és díszítettem, a szélükön reszelővel koptattam, tintáztam őket.

A fotót photoshoppolás után (világosítottam, aztán egyes részeken levettem a szín telítettségét) rendhagyó módon sima fehér fotókartonra nyomtattam és nem fotópapírra, így érdekesebb, egészen matt hatása lett. Ennek a széleit is koptattam és egy barnával tintázott fehér alapra ragasztottam. A részleteket végül az elhelyezés után ragasztóstifttel és kétoldalú ragasztószalaggal tettem fel.

Madár, szívecske és zöld ág: Brenda Walton Scrapbook Kit - Brianna - Embossed Stickers
Vonat: Paper Journeys "Grand Tour" paper collection

És most jön az érdekesség: az oldal 3 db rejtett kommentet is tartalmaz! Egyelőre nem árulom el, hogy ezek hol vannak, sőt, legyen ez rejtvény!:-) Az első megfejtőnek, aki mindhármat itt megjegyzésként felsorolja, egy sk-képeslapot és egy kis meglepi-ajándékot fogok küldeni postán, újévi üdvözletként!;-) Hajrá!:-) Határidő: 2008. december 29. déli 12 óra
A megfejtést és a kommentek elkészítésének leírását aznap délután töltöm majd fel.

Íme egy kis segítség, egy pár részletfotó:

2008. december 20., szombat

:-)

Színes december

A télnek, a karácsonyi hangulatnak rengeteg arca és színe van... A gyermekkori karácsonyok például általában kifejezetten tarkák. A mi gyermekkorunkban még nem volt divat egyszínűre díszíteni a fát sem, hanem innen-onnan örökölt, készített, "amit lehetett kapni a boltban"-vásárolt díszek kerültek fel. Mindig apukámmal kettesben díszítettük 24-én délelőtt a fát, amíg anyu az ebédet főzte... Aztán amikor öcsém is velünk volt már, ő is besegített, rengeteget nevettünk közben, előkerültek mókás díszek, aminek a kinézetén jókat szórakoztunk, de imádtuk mindet.

Nekem most két "alapkészletem" van itthon díszekből, egy piros-zöld-természetes doboz és egy arany-bronz gyűjtemény - de bevallom, valamilyen sznte ezek azért keverednek minden évben. Bolti ajtódíszek, drótból-gyöngyből készített saját függők, sokféle gyertyatartó, sok-sok angyalka, mézgyertyák, girlandok, megszámlálhatatlan apróság... bevallom, igazából legtöbbször nem is a dolgok anyaga vagy színe, hanem a saját hangulatom dönt arról, hogy mi kerül ki hangulatteremtőnek az adventi hetekben ide-oda és mi kerül végül a karácsonyfára.

Az elmúlt napokban két oldalt sikerült készíetenem, mindkettőt már régebben elterveztem, de csak most, az ajándékok elkészülte után jutott rájuk időm. Két teljesen eltérő hangulatú és színvilágú oldal, amely a tél és az ünnepek két különböző arcát mutatja be.

Fagyos-csillogó vallomás

Gyakorlatilag szinte soha nem használok az oldalaimhoz csillogó kiegészítőket (a matt fém díszeken kívül), de ehhez egyszerűen elmaradhatatlan volt a csillámpor, amit most először próbáltam ki - és nem bántam meg!:-)

Előszöris egy nagy fehér hópelyhet vágtam ki fehér vastagabb papírból és ennek a széleit végig beragasztóztam és bronzszínű csillámport szórtam rá. Ezt azután egy "We R Memory Keepers" háttérre ragasztottam (Urban Window Collection, "Restoration Drapery"), amit előzőleg a szélein reszelővel koptattam, beszakítottam. A hópehely közepére egy Daisyd's kaparós matrica került, arra pedig egy négyszögletes víztiszta strasszkő és a jobb felső sarokba is tettem egy kaparós sarokmatricát. Jobbra le egy kék színű, ezüst indás karton került, rá kicsit elforgatva a fotó, amit előzőleg Photoshoppal fakítottam, hogy annak szintén a fehér-kék színei legyenek túlsúlyban. Ezután kerültek fel a finom, jeges hangulatot hangsúlyozó csipkék, az átlátszó gomb átkötve, két mintanyomóval vágott angyalka 3D-ben, a kis fehér és kék hópelyhek a bal felső sarokba (ezek is mintanyomóval készültek) és az angol felirat a fóliára nyomtatásos-átkopírozós módszerrel, ami az ismert karácsonyi dalból van és arról szól, hogy "csak te kellesz karácsonyra" - ezt nagyon szeretem, ezért tartottam meg eredeti nyelven...:-)


A klasszikus zöld-piros

Már régóta szerettem volna egy fehér hátterű, mozaikmintás oldalt készíteni és mivel készültek a kisfiamról nagyon jó fotók pár nappal ezelőtt, adta magát a téma is. Még az sem zavart, hogy a portrén tiszta csoki a szája, sőt!:-) Szerintem a szabálytalanabb fotók tudnak sokszor a leghatásosabbak lenni.

Kedves scrapper-társunk, Klári pedig meglepett sokunkat egy-egy ajándékcsomaggal, amelyben többek közt egy kis fémcsengettyű is volt, így csilingelő oldal készült!:-) Az oldalhoz szinte kizárólag Daisyd's papírokat használtam. Az elkészítés nagyon egyszerű volt, a fotókat kis méretben nyomtattam és háromféle hátéérpapírból a mintát figyelve kis négyzeteket vágtam ki, majd ezeket a fotókkal együtt elhelyztem. Kerestem hozzá gombokat, szalagokat és addig helyezgettem ezeket, amíg össze nem ált az egész és ekkor sorban mindent felragasztottam. A feliratozáshoz ismét fóliára nyomtattam tükrözve a mondatot és ezt átnyomtam a megfelelő helyre, ahogyan a dátumot is. Végül még kaparós matricákkal hangsúlyoztam a fotókat. Az ilyen mozaikmintás oldalakat nagyon jó "maradékfelhasználó" ajándéknak is tartom, hiszen akár karácsonyi csomagolópapírokat is újrahasznosíthatunk így, akár még gyűrt állapotukban is.

Fotók mindkét oldalhoz: www.szilvifoto.hu

2008. december 18., csütörtök

Karácsonyi ajándékötletek...

... a Tündérligetben!:-)

2008. december 8., hétfő

Fenyők a havas domboldalon

Íme, az én idei képeslapjaim!:-) Mivel igen sok sajátkezűleg készített ajándékot is csináltam (ezeket majd csak karácsony után teszem fel a Tündérligetre, kis türelem!;-)) , sok időm sajnos nem maradt rájuk, főleg, hogy több mint 20 db-ot kellett legyártanom, de szerettem volna mutatós és egyedi darabokat készíteni. Így sikerült:

1. A képeslap alapja színes A4-es fotópapír vagy pasztellpapír, amit három egyforma részre vágunk, éppen akkorákra, amelyek egy-egy francia borítékban majd elférnek. Annyi papírt vegyünk tehát, amennyi hárommal szorozva a tervezett képeslapok mennyisége! Én most inkább sötét tónusúakat válogattam, de lehet bármilyen színt használni, a lényeg, hogy harmonikus legyen majd a többi hozzávalóval.

2. Összeválogatunk 3-5 fajta maradék karácsonyi (csomagoló)papírt, de természetesen beszerezhetünk karácsonyi mintájú vastagabb decoupage- vagy scrapbook-papírokat is. Ezekből kb. 7 cm széles csíkokat vágunk, melyeket aztán hosszúkás háromszögekre szabdalunk, a képeslapokhoz képest kétszeres mennyiségben - ezek lesznek majd a fenyőfák!

3. A hó a fehér hullámpapírból készül. 10x6 cm-es négyszögeket vágunk belőle, amelyeket középen a rövid oldalán ferdén kézzel kettészakítunk - így készül a szabálytalan havas domboldal.

4. Ezek után kezdődhet a ragasztás: először a fehér hullámpapírt ragasztjuk fel a lap aljára, aztán a jobb oldali fenyőfa következik. Ennek az aljából felragasztás előtt érdemes egy fél centit levágni, mert ez van a tájképen "távolabb".

5. A másik, bal oldali, "elülső" fenyőfát érdemes kétoldalú pufiragasztóval felragasztani, a háromszög minden sarkába egy kis darab ragasztóval, így lesz a kép háromdimenziós!

6. Végül felkerülhet a fenyőfa tetejére a csúcsdísz, azaz egy zsinórral átfűzöt kisebb gomb, folyékony vagy szintén pufiragasztóval.

Utolsó simításként a fa törzsét fehér színű zselés filtollal rajzoltam meg, a fák köré apró csillag mintájú nyomdával, fehér festékkel nyomtattam párat és a képeslap szélét a fehér tintapárnával antikoltam. Lehet használni metál színű tintapárnát is az öregítéshez, én a havas domboldalt húztam át könnyedén egy aranyszínűvel. Ha több időnk és türelmünk van, a fenyőfák széleit is lehet így még felragasztás előtt antikolni.

Érdemes úgy csinálni a lapokat, hogy először minden lapra felragasztjuk a havat és az egyik fát, aztán a következő körben a másik fát és végül mindre a gombokat. Az utolsó körben jönnek a törzsek, a pecsét és az antikolás. Így nagyon gyorsan végezhetünk!:-)

A megszólítás és az üdvözlet a fehér vagy metál színű zselés tollal írva kerülhet a fák fölé a lapra.

2008. december 7., vasárnap

Őszi nosztalgia

Már mindenki a gyönyörű karácsonyváró oldalakat gyártja, amíg én még bőven az őszi képeink feldolgozásánál tartok...:-)

Készült rólunk még októberben egy családi sorozat Szentendrén az erdőben, ezekből készítettem egy duplaoldalt és külön a kisfiamról még egy oldalt. Igyekeztem hasonló technikával és alapanyagokkal dolgozni ezeken az oldalakon, mivel egy sorozatról van szó, így visszaköszönnek papírok, színek, motívumok mindhárom oldalon. A feliratokat is hasonlóan oldottam meg és ugyanazzal a narancsszínű papírral, bár eltérő betűtípussal. Dekorációnak vászon-műanyag-fa levélkéket használtam illetve a kisfiam szimpla oldalán van egy eredeti makkocska, amit ő maga gyűjtött ezen a kiránduláson. Technikákban a tépést használtam, öregítettem tintával és gyűréssel, reszelővel kapartam a papír-éleket. A feliratokat először fordítva fóliára nyomtattam majd arról még nedvesen rányomtam a megfelelő helyre. A fotók széleit is reszelővel koptattam és volt, hogy levágtam belőlük, miután három 10x15-ös kép már a felső határ egy 30x30-as alapra, de kisebb képmérettel is dolgoztam, hogy ne legyenek túl zsúfoltak az oldalak.

Elsősorban Daisyd's és K&Company papírokkal dolgoztam.
Fotók: www.szilvifoto.hu

(A duplaoldal minősége nem túl jó, elnézést, hamarosan cserélem és részletfotók is lesznek!)